Amsterdamse arrogantie? - Improblog (2024)

Beste improspeler,

Ik heb je hulp nodig. Ik zit met iets waar ik niet echt uitkom, dus ben ik op zoek naar goede raad.

Arrogant? Ik?!
Toen ik als beginnende student in Maastricht ging wonen merkte ik voor het eerst dat niet iedereen even positief dacht over Amsterdam. Ik heb behoorlijk wat keren het verwijt gekregen een arrogante Amsterdammer te zijn. Da’s best schrikken voor een 18-jarige jongen uit Aalsmeer. Toen ik twee jaar later daadwerkelijk in Amsterdam ging wonen werd het wat minder. Iedereen met wie ik omging was immers een arrogante Amsterdammer die niet buiten de ring kwam, dus we merkten er allemaal niets van.

Tot ik theatersport ging doen en theatersporters uit heel Nederland ontmoette. Vaak volgde weer het verwijt; Amsterdammers zijn arrogant. Nou kan het best zijn dat ik me in het verleden nogal arrogant heb gedragen (waarvoor excuses), maar dat had meer te maken met mijn eigen onzekerheid dan met het feit dat ik in Amsterdam woonde. Inmiddels woon ik vijf maanden in Leiden en inderdaad, wat zijn die Amsterdammers arrogant zeg! 😉

IMPRO Amsterdam
Maar even serieus. Elk jaar vindt de laatste week van januari IMPRO Amsterdam plaats, misschien wel het grootste internationale improtheaterfestival in Europa. Dit jaar al voor de 21e keer. Er zijn optredens van spelers uit Australië, Canada, de VS, Italië, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Groot Brittanië, Frankrijk en natuurlijk Nederland. Een aantal van die spelers geeft ook workshops en dat is enorm inspirerend en leerzaam. Iedereen spreekt weliswaar dezelfde improtaal, maar er zijn veel verschillende dialecten, dus je weet zeker dat je nieuwe inzichten krijgt.

Toen ik vorig jaar gevraagd werd om als artistiek leider het stokje over te nemen van Anja Boorsma, zei ik meteen ja. Zo’n gave kans om improfans te bedienen laat ik niet aan me voorbijgaan. Mijn droom was en is om het festival nog groter te laten groeien, om nog meer spelers en publiek uit binnen- en buitenland te bedienen. Samen met een fantastisch kernteam (even een applausje voor Judith Breemer, Maartje Obdeijn, Huib van der Gaag en Floris van Overveld) en de vele vrijwilligers (ook applaus) zijn we dus keihard aan de slag om ook van deze editieeen succes te maken.

Amsterdams Feestje
Het gaat dus goed en toch heb ik advies nodig. Ieder jaar komen er uit heel Europa (en soms zelfs verder) improspelers naar IMPRO Amsterdam. Niet om te spelen, maar om te leren en om te kijken. Mensen uit Finland, Portugal, Roemenië, you name it, ze zijn er. Ze nemen deel aan de workshops, kijken naar de voorstellingen en gaan mee de kroeg in.

Het rare is dat er met name bij die workshops relatief weinig Nederlandse improspelers zitten en ook bij de shows zijn het er niet veel. Dat wil zeggen, spelers van buiten Amsterdam. De Amsterdammers zelf komen wel, maar het valt op dat er zeer ervaren en ambitieuze Nederlandse spelers zijn die we niet zien bij IMPRO Amsterdam. Elk jaar trekken het theatersportweekend en het NTT honderden theatersporters en improspelers, maar diezelfde spelers komen niet naar IMPRO Amsterdam. Hoe komt dat nou? Zijn we niet open genoeg? Zijn we teveel een Amsterdams feestje? Misschien wel, maar wat ons betreft is iedereen uitgenodigd.

Zo hebben we ook dit jaar weer Nederlandse spelers die niet afkomstig zijn van de organiserende vereniging TVA. The Patchwork Theatre is een groep acteurs die het verhaal van Odysseus gaan improviseren (ja, dat klinkt raar, maar ze doen het echt). Daarnaast is er dit jaar een nieuwe traditie gestart. Vanaf deze editie zal ieder jaar de winnaar van het Nederlands Theatersport Toernooi optreden bij IMPRO Amsterdam. Dit jaar dus Man met Snor en wie weet volgend jaar jij wel!

Help!
Heel mooi natuurlijk, maar is het genoeg om andere Nederlandse spelers over de lijn te trekken? En nee, dit is geen goedkope marketingstunt. De workshops zijn bijna uitverkocht en ook de shows lopen goed. Het is puur omdat ik het iedereen gun om van zo’n inspirerende buitenlandse improviser les te krijgen en te zien schitteren op een podium.

Dus help me en vertel in de comments waar jij denkt dat het aan ligt en wat we er aan zouden kunnen doen. Dan gaan wij kijken of en hoe we het anders gaan doen volgende keren.

Groeten,
Sven Lanser
Artistiek leider IMPRO Amsterdam

P.S. En ja, je bent ook dit jaar al uitgenodigd om te komen.

Amsterdamse arrogantie? - Improblog (2024)
Top Articles
Переводчик - Поиск и просмотр |
Mastering the Letter Q in Sign Language ASL – An In-Depth Look
Fat Hog Prices Today
Mopaga Game
Mr Tire Prince Frederick Md 20678
Pitt Authorized User
Nikki Catsouras Head Cut In Half
Big Y Digital Coupon App
Achivr Visb Verizon
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Pwc Transparency Report
Lqse-2Hdc-D
Michaels W2 Online
Www Craigslist Com Phx
Payment and Ticket Options | Greyhound
Comics Valley In Hindi
Dirt Removal in Burnet, TX ~ Instant Upfront Pricing
Charter Spectrum Store
How to Watch the Fifty Shades Trilogy and Rom-Coms
Walgreens Alma School And Dynamite
Veracross Login Bishop Lynch
Woodmont Place At Palmer Resident Portal
Sandals Travel Agent Login
Gilchrist Verband - Lumedis - Ihre Schulterspezialisten
What Equals 16
Dmv In Anoka
Tuw Academic Calendar
Violent Night Showtimes Near Johnstown Movieplex
Culver's.comsummerofsmiles
TMO GRC Fortworth TX | T-Mobile Community
Ocala Craigslist Com
Why comparing against exchange rates from Google is wrong
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Rocksteady Steakhouse Menu
Yoshidakins
Ma Scratch Tickets Codes
Rage Of Harrogath Bugged
Gfs Ordering Online
Lake Andes Buy Sell Trade
Jetblue 1919
Setx Sports
Cocorahs South Dakota
60 Days From May 31
Timothy Warren Cobb Obituary
Oakley Rae (Social Media Star) – Bio, Net Worth, Career, Age, Height, And More
The Cutest Photos of Enrique Iglesias and Anna Kournikova with Their Three Kids
Gander Mountain Mastercard Login
Egg Inc Wiki
Wvu Workday
De Donde Es El Area +63
Palmyra Authentic Mediterranean Cuisine مطعم أبو سمرة
Vt Craiglist
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5364

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.